Selasin loppuvuodesta Instagram Storyjä, joissa naispuolinen ystäväni manasi sitä, että hänen tulisi valmistautua henkisesti autokaupoille menoon. Hän on ollut sinkkuna vuosia ja omistanut sinä aikana kolme eri autoa, mutta joka kerta autokauppaan astuminen yksin naisena on tuntunut hänestä ahdistavalle. “Katsotaan kuin jotain kakkosluokan kansalaista”, totesi hän videoidensa lopussa ja huokaisi syvään.
Auto ei kysele sukupuolta
Yksi kolmasosaa Suomessa myydyistä autoista on naisten omistuksessa.* Vaikka autokaupat siis ensiassosiaatiolta mielletään usein maskuliinisiksi paikoiksi, jossa miehet myyvät autoja toisilleen, on naiset merkittävä ostajaryhmä, joka hyvässä autokaupassa tulee ottaa huomioon. Tai korjataanpa hieman lausetta – kun asiakas tulee sisään kauppaan, oli hän mitä sukupuolta hyvänsä, tulee hänet ottaa vastaan tasavertaisena muiden asiakkaiden kanssa. Jos ystävälläni on siis ollut huonoja autokauppakokemuksia, paras ratkaisu ei ole se, että hän ottaa isänsä tai feikkiaviomiehen mukaan. Ratkaisu on autokaupan vaihto.
Jututin ystäviäni autokauppakokemuksista ja sekä miesten, että naisten vastaukset yllättivät samankaltaisuudellaan – molemmissa sukupuolissa suuri huoli autokaupoille menossa oli se, paljastuuko ostohetkellä se, ettei ostaja tiedä tarpeeksi auton tekniikasta. Olin osannut jo aavistaa sen, että naispuoliset ystäväni pelkäsivät, että heihin suhtaudutaan alentuvasti, mutta myös monet miespuoliset ystäväni kokivat paineita. He kertoivat, että moni olettaa heidän olevan hevosvoimien ja auton teknisten asioiden asiantuntijoita ihan vaan siksi, että he ovat miehiä. “Yritän siinä sitten nyökytellä ihan kuin tietäisin näistä asioista jotakin.”
Auton ostajan ei tarvitse olla hevosvoimien asiantuntija
XBIL on yksi Suomen kasvavimpia käytettyjen autojen myyntiliikkeitä. Osa XBIL:n kovasta nousukiidosta perustuu totta kai hyviin autoihin, mutta oma villi veikkaukseni hyvin sujuvista autokaupoista on se, että XBIL:llä jokainen asiakas otetaan vastaan hyvin ja tasaveroisesti. XBIL:n myyjät ovat käyneet erityisen koulutuksen asiakaskohtaamisia varten, ja heidän tärkein tehtävänsä onkin tehdä ostokokemuksesta miellyttävä ikään tai sukupuoleen katsomatta.
Myös puheet linssiin viilaavista autokauppiaista saisi heidän mielestään heittää jo romukoppaan. “Sen takia me kuvataan autotkin aina 360-kameralla, jotta ostaja näkee jopa etänä ihan kaikki ne samat asiat kuin me myyjätkin. Ei ole kenenkään etu, että tulee reklamaatioita tai huono sana kiirii”, kertoo Olli Mannila jälkimarkkinointipäällikkö.
XBIL:llä työskentelee naisia ja miehiä
Kun astuin itse ensimmäisen kerran XBIL:lle sisään, minua nauratti, kuinka iskostunut omatkin käsitykseni autokaupasta olivat. Odotin, että minua tulisi tapaamaan joku keski-ikäinen mies pikkutakissa, mutta vastassa olikin Isabella ja Suvi, alle kolmekymppiset naiset XBIL:n markkinoinnin ja graafisen suunnittelun takaa. “Me ajatellaan, että jos meinataan myydä autoja kaikille, on meidän joukossa oltava myös kaikenlaisia ihmisiä”, toteaa Aleksi Hannuksela.
